INFRASWISS – ЕДНО ДОБРО РЕШЕНИЕ

Срещата ми с продуктите на INFRASWISS стана случайно, след разговор между приятели в края на 2008 година.

Тъй като използвам жилище под наем и при нужда може да се наложи да го сменя търсех отоплително решение с възможност за преместване в новото ми жилище, позволяващо лесен и по възможност безплатен демонтаж.
Жилището, в което живея е апартамент от 16-етажен блок намиращ се ж.к. „Младост", който е на 9-ти етаж, състоящ се от спалня с изложение североизток, детска стая с изложение югоизток, кухня с изложение – югоизток и хол с изложение на североизток.
Жилището е с изключено парно отопление, балконите не са остъклени, прозорците са с дървена дограма, която не е сменяна никога, а външна топло-изолация не е монтирана.

Електроенергия се използва основно за отопление, осветление битова електроника, хладилник, перална и миялна машини, като относително рядко се готви с електрически уреди.
Най-студеното помещение на жилището се явява спалнята, която освен че има две външни стени е и преходна към хола, което прави отопляването й много енергоемко. В предишните години, спалнята или не се използваше през зимата или се отопляваше с един маслен радиатор с мощност от 2000 W и вентилаторна печка с мощност 1000 W, тъй като само с радиатора температурата рядко надминаваше 17 0 C. Освен това в следствие на монтажа на топло-изолация на съседните апартаменти под и над въпросния в спалнята започна да се образува конденз по североизточната стена и се развива плесен.
В това помещение реших да експериментирам и да монтирам най-големият предлаган уред на INFRASWISS, модел InfraSWISS 1100, с консумирана мощност при работа 950 W. За управлението му използвах доставения с него би-метален терморегулатор и един таймер с механично управление на 24-часов график за „включено-изключено", който управляваше преди това масления радиатор. За да се добие по-точна представа за обстоятелствата, ще допълня, че стаята е около 16 m2.
Уредът беше монтиран на североизточната стена на височина около метър и половина.
Първото впечатление от работата, което за мен беше изключително впечатляващо е, че на следващата сутрин стената вече беше напълно суха и в последствие никога повече не събра конденз.
Уредът устойчиво осигуряваше температура от 18 ОC при всякакви външни температури наблюдавани през зимата на 2008-2009 година, като при необходимост, като например през почивните дни, съм го настройвал да работи на 22 ОC.
Замерването на температурата в помещението е извършвано с термометър с измервателна скала, отчитаща температурата с точност до 1 градус.
Усещането за топлина по време на работа на уреда infrasWISS е същото усещане като да застанеш пред камина, а липсата на постоянен въздушен поток, подобен на този от вентилаторна печка или климатик създава чувство за уют.
Икономическите показатели на това отопление са с около 30-35% снижаване на общите разходи за електроенергия, като при съпоставката съм използвал фактурите от зимата 2007-2008 година и зимата 2008-2009 година, които съм готов да ги предоставя за доказателство. В анализа не е отчетено повишаването на цените и не са съпоставяни действителните показания за употребената енергия.
В заключение ще кажа, че съм много доволен от този начин на отопление и поради липсата на каквито и да било допълнителни разходи по поддържането.
25.08.2009 г. инж. Никола Кондаков
гр. София
Сподели в::
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon